“𝐍𝐕𝐑𝐌 𝐛𝐞𝐫𝐢𝐬𝐩𝐭 𝐟𝐚𝐛𝐫𝐢𝐤𝐚𝐧𝐭𝐞𝐧 & 𝐫𝐞𝐭𝐚𝐢𝐥𝐞𝐫𝐬” 𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐤𝐨𝐩 𝐢𝐧 𝐃𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐨𝐞𝐧𝐬𝐝𝐚𝐠 16 𝐣𝐮𝐥𝐢. 𝐇𝐞𝐭 𝐛𝐥𝐢𝐣𝐤𝐭, 𝐝𝐚𝐭 𝐨𝐩 25% 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐩𝐚𝐤𝐤𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 “𝐯𝐨𝐥𝐤𝐨𝐫𝐞𝐧” 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭 𝐠𝐞𝐜𝐥𝐚𝐢𝐦𝐝. 𝐇𝐨𝐞 𝐤𝐚𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐞𝐧 𝐡𝐨𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐝𝐢𝐭?
Foodwatch roept op tot een veel hardere boete-aanpak. Ik als Food Marketeer bij Imagro niet, ik denk dat wij het moeten hebben van een mentaliteitsverandering in het foodsysteem en dat geldt voor veel meer veranderingen daarin. Ons moreel kompas moet deugen: te ver gaan in claims doe je gewoon niet. Het is net als bij kinderen opvoeden of het verkeer. Als ouder weet je, dat je kinderen zich alleen aan regels houden, waarvan ze zelf de zinvolheid inzien. En dat geldt ook voor verkeersdeelnemers. Vertrouwen in je kinderen is cruciaal en ook in spelers in het foodsysteem. Je moet bouwen aan dat vertrouwen en gedeelde morres over wat “we” wel én niet acceptabel vinden.

Als marketeer bij Imagro adviseer ik bedrijven ook regelmatig over claims. Natuurlijk zoek je naar woorden die positieve associaties oproepen, niets mis mee. Als consument zoeken we namelijk ook naar houvast. Nu ben ik bezig met een case, waarin we “rijk aan vitamine c” gaan claimen. Omdat we weten dat dit gezond suggereert, en dat is dit product ook, maar ook voldoet aan de regelgeving voor “rijk aan”. Die is gebaseerd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo hoort het te werken in het systeem. En je hoort geen consumenten te misleiden, gepast verleiden is de grens. En daarna als sluitstuk komt controle, om verslapping te voorkomen. Goed bezig NVRM. Een wake-up call voor marketeers en inkopers: blijf zelf binnen de redelijke grenzen.

- Paul Houtepen

Imagro

Imagro houdt zich bezig met bedenken en effectief implementeren van oplossingen voor maatschappelijke, strategische en communicatievraagstukken. Niet door plannen te maken, maar door aan te pakken: we bouwen bruggen, creëren beweging, zien uitdagingen in onze samenleving als innovatiekansen en koppelen strategie aan creatie. Oftewel, laten zien dat (en hoe) het wél kan. In onze visie vormen bedrijven de sleutel tot het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dat is wat we bedoelen met kansen creëren en... Nieuwe perspectieven. Daar gaat het hart van onze adviseurs, creatievelingen en online experts sneller van kloppen. Net als onze opdrachtgevers en partners geloven wij dat een betere wereld binnen handbereik is. Een wereld waarin we voedsel duurzamer produceren, mensen gezondere keuzes helpen maken en een leefomgeving creëren die inspireert en verbindt. Een wereld die we beter willen achterlaten. Netto positief. Minder slecht is voor ons simpelweg niet goed genoeg. Imagro brengt deze duurzame toekomst integraal dichterbij, door nieuwe perspectieven te ontwikkelen op Agri, Horti, Food, en Leefomgeving. Daarmee voeden we de vooruitgang.