De Week van Ons Eten wordt jaarlijks georganiseerd in de tweede week van oktober, een initiatief van de Stichting Dutch Agri Food Week. Tijdens deze week proberen we Nederland een beetje bewuster te maken van de waarde van ons eten.
Bij de waarde van ons eten gaat het om onze gezondheid, om de inzet voor volhoudbaarheid en om de gezelligheid van het genieten van ons eten. En we hebben het bij de waarde van ons eten ook over onze wereldwijd erkende, sterke en innovatieve voedselsector met enorm veel bedrijven, groot en klein, waaraan heel veel mensen met hun gezinnen verbonden zijn. Daar mogen we best eens een keer bij stilstaan.
Daarom worden tijdens de Week van Ons Eten in het hele land allerlei evenementen georganiseerd. Iedereen kan namelijk meedoen, op voorwaarde dat je positief bent over jezelf en respectvol over de ander.
De Week van Ons Eten betekent ook een betere verbinding in ons land: vooral tussen boer (tuinder/visser) en burger. Verschillende activiteiten zoals de provinciale Waarde-Ringen en de Ontmoet de Boer Dag op 11 oktober 2025 dragen met name hieraan bij, maar ook de vele andere activiteiten in het hele land zoals markten, open dagen, proeverijen, congressen etc.
De Week van Ons Eten was eerder Dutch Food Week maar met het Nederlandstalige vervolg willen we nog beter aansluiten bij het publiek. De stichting organiseert behalve De Week van Ons Eten ook netwerkbijeenkomsten en een aanmoedigingsprijs voor jonge ondernemers om de aandacht voor het groen onderwijs in Groenpact te versterken.
Initiatiefnemer is de Topsector Agri & Food die bij de oprichting graag Nederland wilde laten zien wat we kunnen, weten en doen op het gebied van ons eten. De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Life Sciences & Health werken er nu actief aan mee. De stichting is een non-profit-organisatie en werkt samen met de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Life Sciences & Health, de ministeries LVVN en EZ, alle provincies, Wageningen UR, hogescholen, MBO’s maar ook diverse bedrijven en koepelorganisaties. Allemaal werken ze mee om De Week van Ons Eten in oktober meer bekendheid te geven.
De leden van het bestuurlijk overleg ontvangen geen vergoeding voor hun inzet. Samen met het projectteam van De Week van Ons Eten vormen zij slechts de kern van het daadwerkelijke team! Want ook de social media reporters, de mensen van DFW TV, de administratie, event managers, de vele vrijwilligers en andere medewerkers horen erbij! Plus dat iedereen in Nederland mee kan doen om van De Week van Ons Eten tot een steeds groter succes te maken.
Meld jouw activiteit aan op onze website, zodat we met elkaar lekker en gezond kunnen gaan eten. Want het smaakt beter als je weet wat je eet.