Kloosterboerderij van Buuren

Horssen, Gelderland

Over Kloosterboerderij van Buuren

In Horssen vind je Kloosterboerderij van Buuren, een slagerij en boerderijwinkel met vlees van eigen koeien en buitenvarkens.

Tijdens openingstijden ben je vrij om rond te kijken in de stal of buiten bij de varkens en kippen. 

Op deze boerderij zijn dierwelzijn en duurzaamheid vanzelfsprekend. Ze nemen deel in het collectief Boert Bewust en zijn Vijfsterren Varkensboer (Varkens in Nood). Ze zorgen ook voor biodiversiteit door een deel van het land in te zetten voor agrarisch natuurbeheer en bijen en weidevogels. Ook staan er bijenkasten, waar een imker uit de buurt honing van oogst, die in de winkel worden verkocht.

Tenslotte heeft de boerderij ook een moestuin, zodat in het groeiseizoen ook groenten aangeboden kunnen worden in de boerderijwinkel.

Drijvende kracht achter Kloosterboerderij Van Buuren is boer Robert van Buuren. Een dierenman in hart en nieren, met een passie voor koeien en varkens, én altijd zoekend naar de beste vleeskwaliteit. Hij studeerde veevoeding aan Wageningen Universiteit en werkte daarnaast zowel bij een vleesveeboerderij als in diverse slachthuizen. Na zijn studie was hij werkzaam in het veevoer.

Ook zijn vrouw Mirjam van Buuren – Dieleman helpt mee in het bedrijf. Zij studeerde eveneens aan Wageningen Universiteit, maar dan Bos- en Natuurbeheer. 

De passie

Als hobby had boer Robert al een aantal jaren enkele Belgische Witblauwe vleeskoeien. Later kwam daar ook een Nederlands Landvarken. Het was toen een bijna uitgestorven ras en we vonden het een veel te mooi varken om te laten uitsterven. Dit varken bleek namelijk een heel ‘sociaal’ dier te zijn met goede moedereigenschappen en met een superieure vleeskwaliteit! Mirjam bracht vervolgens wat kipjes in, en had als hobby al jaren een moestuin. Nu ze hier ook groenten uit kan verkopen en anderen blij kan maken met smaakvolle groenten is het nóg leuker. Alles bij elkaar was nu de ‘boerderij’ compleet!

De droom

Robert wilde al heel lang een echt boerenbedrijf met boerderijwinkel. Nu was de tijd rijp om deze samen met zijn vrouw Mirjam en zoons Koen en Lucas te kunnen waarmaken. In 2018 verhuisde het gezin naar de boerderij waar ze nu wonen en werken aan onze droom: Kloosterboerderij Van Buuren! De scharrelvleesboerderij staat open voor bezoekers, schoolklassen etc. Ze laten je graag zien hoe ze werken en vertellen met trots hun verhaal.

Galerie