Met het proeven van een ‘petit boer’ gemaakt van eiwitrijk lupinemeel en aangereikt door bezorgrobot Bellabot, markeerde gedeputeerde Elies Lemkes de officiële start van Beet!. Beet! staat voor Brabant Eet, de nieuwe samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven in Noord-Brabant om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor de agrifood sector van de toekomst.

Beet! heeft als doel om onderwijs en bedrijfsleven in agrifood goed op elkaar aan te laten sluiten. Alleen zo kan de Brabantse voedsel sector toonaangevend blijven. Dat is hard nodig want deze sector, waar ruim 80% van de werknemers mbo geschoold is, staat voor een belangrijke transitieopgave.

Het moet anders

De manier waarop we voedsel maken en eten moet meer in balans met mens, dier en omgeving. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met technologische innovaties die elkaar steeds sneller opvolgen; denk aan 3D printen, robotisering en de inzet van drones. Voor een succesvolle toepassing van deze innovaties is sociale innovatie nodig.

Tot slot kampt de sector met grote personeelstekorten als gevolg van ontgroening, vergrijzing en een minder goed imago. Dat laatste komt vooral door de onbekendheid met de voedselsector. De komende vier jaar gaat Beet! hier verandering in brengen met een programma ter waarde van ruim 6,5 miljoen euro.

Nieuwe kennis en vaardigheden

Dymphy Kees, programmamanager van Beet! is trots dat de samenwerking nu echt van start gaat: “Agrifood is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in Brabant. Maar vanwege de grote uitdagingen zit het bedrijfsleven te springen om mensen met nieuwe kennis en vaardigheden. De agrifood ondernemers en werknemers van morgen zitten vandaag op het mbo en het hbo. Samen gaan we ervoor zorgen dat ze goed instromen in de beroepen in de gehele voedselketen van grond tot mond.”

Een eigen Lightyear

Beet! wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Het stimuleren van talentontwikkeling in de agrifood sector staat hoog in het vaandel van de provincie. Gedeputeerde Elies Lemkes: “Beet! gaat zeker bijdragen aan het realiseren van het voedselsysteem van de toekomst. Door de instroom van mensen met de juiste skills te bevorderen maar ook door de sector aantrekkelijker voor jongeren te maken met technologische en sociale innovaties. Dat vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines en niveaus zoals nu in Beet!. Het is mijn wens om samen, naar het voorbeeld van Brainport, een “Lightyear” voor de agrifood sector te creëren.”

Beet!

In deze Brabantse publieke-private samenwerking slaan ruim 50 bedrijven en organisaties in de agrifoodsector, 4 mbo-instellingen (Yuverta, Curio, Koning Willem I College en Summa College), HAS Green Academy,  Avans hogeschool, Fontys hogeschool, de provincie Noord-Brabant en Kennispact MBO Brabant de handen ineen om een bijdrage te leveren aan een duurzame invulling van het landbouw- en voedselsysteem in Brabant. Dat doen we door de samenwerking tussen het mbo, hbo en bedrijfsleven in de agrifoodsector te verstevigen en de duurzame inzetbaarheid van (toekomstig) personeel in de sector te vergroten.