7 september 2021 – Vandaag, op Duurzame Dinsdag, gaat de nationale Verspillingsvrije Week van start. Gedurende deze week, die nog t/m 13 september duurt, inspireren de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, het Voedingscentrum en meer dan 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen, miljoenen Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Tijdens de feestelijke aftrap van de week bij Cultuur Haven Veghel speelde brood, het meest verspilde product door consumenten thuis, de hoofdrol. Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad opende ter ere van de week de ‘Verspillingsvrije Helden’ foto-expositie.

Verspillingsvrije helden
Van ondernemer tot gewone consument: iedereen kan een verspillingsvrije held zijn. Dat is de boodschap van de fototentoonstelling, waarin dertien verspillingsvrije helden een inkijkje geven in hun acties tegen voedselverspilling. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “De personen op de foto’s zijn slechts een kleine greep uit de enorme verspillingsvrije beweging. Steeds meer ondernemers én consumenten zetten zich met innovaties en inspiratie in tegen voedselverspilling. Dat merken we ook aan het jaarlijks toenemende enthousiasme rondom de Verspillingsvrije Week.” De foto’s zijn online te bekijken via www.samentegenvoedselverspilling.nl/helden en tot en met 4 oktober vrij te bezichtigen buiten bij Cultuur Haven Veghel. 

Lekker tot aan de laatste kruimel 
Met een aantal hoogtepunten werd de Verspillingsvrije Week vandaag feestelijk afgetrapt. Minister Schouten (LNV) riep heel Nederland op om mee te doen. ‘Kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens liet samen met een Veghelse schoolklas zien hoe lekker brood tot aan de laatste kruimel is. En er was aandacht voor de massale stickeractie op brood door supermarkten en bakkers, om mensen thuis te helpen ook die laatste boterham op te eten. 

Verspillingsvrije Week: activiteiten door het hele land 
Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. Brood is het meest verspilde product door Nederlandse huishoudens, gevolgd door zuivel, groente, fruit en aardappelen. Daarnaast is er aandacht voor vlees, omdat het hierbij extra belangrijk is om verspilling te voorkomen vanwege de relatief grote klimaatimpact die de productie ervan heeft. Deze zes producten spelen de hoofdrol tijdens de Verspillingsvrije Week. De rest van de week organiseren meer dan 100 partners nog tal van activiteiten door het hele land. Meer informatie: www.verspillingsvrijeweek.nl

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!