Jarenlang was het advies om het eten van eieren te beperken tot één a twee per week, vanwege cholesterol en het bijbehorende risico op hart- en vaatziekten. Een recent gepubliceerd onderzoek onder Spaanse studenten laat echter zien dat de consumptie van vijf eieren of meer per week een gunstig effect heeft op de lichaamssamenstelling.

‘Eenmaal per etmaal een eimaal’, was de boodschap van het inmiddels ter ziele gegane Productschap Pluimvee en Eieren in de jaren zestig. De campagne kwam begin jaren zeventig onder vuur te liggen vanwege de hoeveelheid cholesterol die je bij die hoeveelheid binnen kreeg. Daarmee zou je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen.

Inmiddels is het ei weer uit het verdachtenbankje. Datagravers zien af en toe nog wel een associatie tussen de consumptie van eieren en een verhoogd risico op hartfalen, maar het relatieve risico is niet overtuigend gezien de vele storende factoren (confounding factors) bij dit soort onderzoek. Andere datagravers zien juist weer geen associatie, zelfs niet bij één ei per dag. 

Agrio

Agrio heeft met haar toonaangevend, crossmediaal agrarisch portfolio een sterke relatie met de boeren. Het fundament van deze relatie wordt gevormd door onze onafhankelijk redactie die weten wat er bij de boeren speelt, en versterkt door ons gezamenlijke gevoel om de boeren toekomstbestendig te willen maken én houden. Bij Agrio werken we elke dag met 75-man sterk aan deze relatie en missie.