Met het leggen van het laatste puzzelstukje van de ‘Dutch Food Week partnerpuzzel’ door junior-reporter Graziella werd op zaterdag 9 oktober de officiële start van Dutch Food Week gemarkeerd. In het nieuwe Aeres-gebouw in Almere stond tijdens het openingsprogramma de presentatie van de nieuwste Agrifoodmonitor en de ingebruikname van de Korte Keten Automaat centraal. Dutch Food Week duurt tot en met zaterdag 16 oktober en kent in het hele land honderden evenementen op het gebied van voedsel.

De start in Almere, met als publiek de partners van Dutch Food Week, werd door het eigen team van Dutch Food Week TV live in beeld gebracht. De kijkers op de tribune en thuis zagen via een verbinding hoe in het centrum van Almere de nieuwe Korte Keten Automaat in gebruik werd genomen. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman, directeur-generaal Marije Beens van het Ministerie van LNV en Rabobank-directeur Wouter Stevens kochten ter plekke een keur aan lokale producten en vertrokken toen voor een boottochtje naar het Aeres-gebouw op het Floriode Terrein.

Agrifoodmonitor 2021
Veel belangstelling ging uit naar de presentatie van de nieuwste Agrifoodmonitor. Onderzoekers Marleen Onwezen en Jack van der Vorst van Wageningen Universiteit namen het publiek mee in hun bevindingen. Uit de monitor blijkt dat duurzaamheid voor het Nederlandse publiek steeds belangrijker wordt. Waren eerder nog persoonlijke aspecten als smaak en betaalbaarheid belangrijk, zien de onderzoekers nu dat rechtvaardigheid, diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en begrippen als transparantie, natuurlijk en regionaal meer impact maken. Hier vind je alle resultaten.

Verbinding centraal tijdens openingsevent
Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een puzzelstuk waarmee ze samen de kaart van Nederland legden. Dutch Food Week heeft een eigen TV-team, maar ook een groep social media reporters, van wie een aantal live verslag deed van de Beemster Food Tour, de Rotterdamse Oogstmarkt en de Wereldeidagen in Barneveld. De jongste social media reporter Graziella mocht samen met Dutch Food Week-voorzitter Dirk Duijzer, Jan-Nico Appelman en Marije Beens het laatste puzzelstukje leggen als symbool voor de verbinding binnen Nederland.

Dutch Food Week: door heel Nederland
Tussen 9 en 16 oktober – maar ook daarvoor én daarna - belicht het programma de sector in al haar facetten en bouwt Dutch Food Week bruggen tussen consument en alle partijen uit de voedselketen. De organisatie nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen bij een van de honderden activiteiten door heel Nederland. Het actuele programma vind je op www.dutchfoodweek.nl.

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!