In de Nederlandse horeca verdwijnt elk jaar gemiddeld ruim 51 miljoen kilo voedsel in de afvalbak. Veel voedsel én veel geld dat weggegooid wordt. Bovendien leidt voedselverspilling tot meer CO2 uitstoot met de nodige gevolgen voor het klimaat.
Dat moet anders en dat kan ook. Veel horecaondernemers in onze regio zijn er gelukkig al mee bezig. Om de aanpak van voedselverspilling te stimuleren, organiseren RNOB en Rabobank nu de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant.

Voedselverspilling regionaal speerpunt
Door minder voedsel te verspillen, draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat én het is veel beter voor de portemonnee. Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel & Gezondheid van RNOB, is blij met dit initiatief: “Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een speerpunt in onze agrifood-regio. Goed om te zien dat nu ook jonge horecaondernemers de uitdaging aangaan in deze challenge. Hopelijk inspireert het resultaat ook meer collega’s in hun branche.”

Kilo’s, CO2 en euro’s
In de Horeca Food Waste Noordoost-Brabant zijn horecaondernemers acht weken lang samen met hun team aan de slag om minder voedsel te verspillen. Ze nemen met name de keukeninrichting, menu-engineering en bediening onder de loep. De deelnemers nemen het daarbij op tegen andere horecaondernemers uit de regio. Tijdens een inspiratiesessie op 17 oktober wisselen restauranteigenaars en koks kennis en tips met elkaar uit om van elkaar te leren. In hun uitdaging krijgen ze ondersteuning van Waste Watchers, een partij gespecialiseerd in de aanpak van voedselverspilling. Het resultaat van de challenge wordt vertaald naar kilo’s, CO₂ en euro’s.

20 horecabedrijven
In totaal doen 20 horecabedrijven uit de regio mee aan de challenge. Bram van Grinsven, eigenaar van Somm in Uden, wil een schepje bovenop zijn huidige aanpak doen: “In de hedendaagse samenleving dragen wij als kwaliteitsrestaurant graag een steentje bij aan het terugdringen van voedselverspilling”, vertelt hij. “Wij zijn van mening dat we al goed op weg zijn en daarom benieuwd wat deze challenge ons nog meer kan brengen.”

Stef Heijmans, eigenaar van De Prins in Berlicum ziet besparingsmogelijkheden op verschillende terreinen: ”Met de huidige uitdagingen van de hoge energieprijzen, personeelsschaarste, een overdadig assortiment van ‘convience goods’, alles verpakt in plastic zakken en bakken, ben ik ervan overtuigd dat er veel te winnen is op het gebied van voedselverspilling en energiebesparing.”

Koning Willem I College
Bij de challenge zijn ook studenten van de horecaopleiding van Koning Willem I College betrokken. Twan Musters, Onderwijsmanager voeding, gastvrijheid & uiterlijke verzorging op de locatie ’s-Hertogenbosch: “Binnen de horecaopleidingen van het Koning Willem I College leiden wij onze studenten bewust op, samen werken we aan een duurzame toekomst. Niet voor niets zijn wij een UNESCO school en zijn de Global Goals hierin ons kompas. Naast de Global Goals zitten de vijf principes van de Dutch Cuisine (Cultuur, Natuur, Gezond, Kwaliteit, Waarde) in ons opleidingsDNA verweven. We werken samen aan resultaten voor morgen. Dit zie je terug in ons onderwijs en in ons dagelijks werk.”
Jeroen van den Heuvel is docent kok op de locatie Land van Cuijk. Hij ziet onder andere besparingsmogelijkheden aan de inkoopkant. “Zeker in deze tijd met de energiecrisis en het huidige stikstofbeleid is bewustwording van verspilling bij ons, maar zeker ook bij de studenten van groot belang. Door te participeren in de Food Waste Challenge moet bewustwording ertoe leiden dat de inkoopkosten omlaag gaan”.
Slotevent
De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt op 28 november afgesloten met een feestelijk en ‘verspillingvrij’ slotevent voor de deelnemers. Dan worden de resultaten bekend gemaakt én werpen de horecabedrijven een blik op de toekomst.

Deelnemende gemeenten

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant is uitgeschreven voor restaurant- en eetcaféhouders uit Bernheze, Boekel, Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint Michielsgestel en Vught.

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant is een initiatief van RNOB in samenwerking met Rabobank.

AgriFood Capital

Wij zijn de makers van het voedsel van vandaag en morgen AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de regio Noordoost-Brabant. Voedselmakers die geloven dat de manier waarop we vandaag voedsel maken en eten, het verschil maakt voor morgen. Samen werken we aan de slimste en duurzaamste voedselketens van boer tot bord. Deze voedselketens zijn precies, circulair, waardevol en verbonden. Wat bieden we? Wij helpen voedselmakers om vernieuwender te zijn en meer impact te maken met: - Expertise, netwerk en (toegang tot) kapitaal. - Programma’s, projecten en netwerk-activiteiten gericht op ondernemen, innoveren, leren en samenwerken in agrifood. - Inspirerende cases en voorbeelden die laten zien dat het wérkt. Noordoost-Brabant Dat doen we vanuit Noordoost-Brabant, een regio met een rijke traditie in voedsel maken.  Met uitblinkers in agrifood, hightech en logistiek.  Een regio waar dromers, durvers en doeners van niets iets maken en daar samen de schouders onder zetten. Innovatie vinden we hier heel logisch omdat we elkaar steeds blijven uitdagen. En dat alles willen we graag delen met de rest van de wereld.