De Week van Ons Eten

Van 4 tot 11 oktober 2025 vindt De Week van Ons Eten plaats.
Deze week draait om het bewust maken van de waarde van ons eten en het versterken van de verbinding tussen boer en burger.

Door heel Nederland worden er diverse activiteiten georganiseerd die je meer leren over de herkomst en de impact van ons voedsel, zowel op onze gezondheid als op de economie en de samenleving.

Maar waarom wachten tot oktober? Het hele jaar door kun je al deelnemen aan activiteiten die je inzicht geven in de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en bereid. Van lokale boerderijen en markten tot inspirerende congressen en workshops.
Kijk op onze website voor alle activiteiten bij jou in de buurt. 

En iedereen kan meedoen! Of je nu een individu, bedrijf, organisatie, overheid of school bent – jouw activiteit kan bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn over de waarde van ons voedsel. Deel jouw initiatief op onze website en help mee om de verbinding met ons voedsel te versterken.

De Week van Ons Eten 2024

De Week van Ons Eten 2024 was een groot succes. Samen met diverse partners hebben we de waarde van ons eten op verschillende niveaus onder de aandacht kunnen brengen: lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk.

Met de nieuwe naam De Week van Ons Eten, in plaats van Dutch Food Week, is in 2024 bewust ingezet om meer publiek te bereiken. Dat is gelukt: De Week van Ons Eten heeft een bereik gescoord van 69 miljoen (+68% t.o.v 2023) en een PR-waarde van € 2,180 miljoen (+ 18% t.o.v. 2023).

Op donderdag 3 oktober versterkte De Week van Ons Eten tijdens de jaarmarkt Bolletongersdei de verbinding tussen de herkomst van ons voedsel en de consument. Duizenden mensen bezochten de markt in Bolsward en kregen de kans om in de straat van De Week van Ons Eten in gesprek te gaan met boeren, telers en organisaties zoals Jong Leren Eten en het Voedingscentrum. Bekijk hier de aftermovie en de foto's.

   

Op vrijdag 4 oktober bezochten honderden gasten het congres Frisian Foodture. Het congres en de opening van de landelijke De Week van Ons Eten maakten Bolsward die dag tot de voedselhoofdstad van Nederland. Voedselprofessionals, beleidsmakers en studenten gingen met elkaar in gesprek over de voedselketen. Het hoogtepunt van de dag was de discussie 'Wie verdient wat in de keten?' onder leiding van oud-minister Gerda Verburg, met bijdragen van Ton van Veen (Jumbo), Roy Meijer (NAJK), Tuncay Özgüner (FrieslandCampina) en Sandra Molenaar (Consumentenbond).

Gerda Verburg concludeerde: "We moeten nog beter samenwerken en vertrouwen in elkaar hebben om een gezamenlijke toekomstvisie te delen. Als de consument in de supermarkt intuïtief de juiste keuze durft te maken, zal het voor onze kleinkinderen heel normaal zijn dat de schappen van de supermarkt goed gevuld zijn." Aan het einde van het congres werd De Week van Ons Eten officieel geopend met een videoboodschap van minister Femke Wiersma, die het belang van de Week benadrukte. Voorzitter Dirk Duijzer en gedeputeerde Friso Douwstra van de provincie Friesland, openden de Week vervolgens officieel.

   

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober werden door het hele land diverse boerenmarkten en open dagen georganiseerd. Ook in Drenthe, bij Geerts Best, werd een open dag gehouden. Geert zet zich in voor duurzame teelt en hij verwerkt en vermarkt zijn eigen producten. TV-kok Pierre Wind was aanwezig op de open dag en benadrukte het belang van zelf koken. "Door zelf te koken weet je wat de ingrediënten zijn, en word je kritischer over waar het voedsel vandaan komt.”

   

Op dinsdag 8 oktober startte het Burgemeestersontbijt, waarbij basisschoolleerlingen in maar liefst 274 gemeenten van 8 tot 11 oktober met hun burgemeester en soms zelfs met de lokale ambachtelijke bakker aan tafel gingen. Dit ontbijt bood kinderen de kans om in gesprek te gaan over het belang van een gezond ontbijt en de rol van lokaal voedsel. Het was ook een mooie gelegenheid voor de burgemeester om in contact te komen met de jonge generatie en te luisteren naar hun ideeën en behoeften. Het ontbijt in het gemeentehuis van de gemeente Heusden werd zelfs live gevolgd door meer dan 300.000 kijkers via Goedemorgen Nederland.

Woensdag 9 oktober stond in het teken van de Nationale Food Quiz, georganiseerd in het World Horti Center in Naaldwijk. Dit initiatief van de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen en Health & Life Sciences bracht voedselprofessionals, studenten en het netwerk samen om hun kennis over de voedselketen te testen. Voorafgaand aan de quiz werd het Gezondheidsplein geopend, waar deelnemers inspirerende presentaties kregen. De winnaar in de zaal was Team Food Boost, onder leiding van Wendy Scholtes, terwijl Team De Beijer, onder leiding van Sandra de Beijer, de online versie van de quiz won. Beide teams ontvingen een prachtige bokaal als prijs.

Donderdag 10 oktober was de Nationale Groenten- en Fruitdag, georganiseerd door het GroentenFruit Huis. Deze dag was bedoeld om heel Nederland, van jong tot oud, te inspireren om meer groenten en fruit te eten. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te consumeren, en op deze dag werden verschillende initiatieven en acties ondernomen om dit bewustzijn te vergroten. Bij recepties werden goedgevulde fruitschalen gepresenteerd en de Albert Heijn fluitschaal-winactie, met de vaste commercialpersoonlijkheden Bart en Ilse, bereikte maar liefst 1,2 miljoen mensen online.

Vrijdag 11 oktober was de dag van de wrap-up van College Boer, een live-event waarbij studenten onder leiding van moderator Esther de Snoo in gesprek gingen met inspirerende gasten over actuele thema’s in de agrarische sector. De uitzendingen werden opgenomen en via YouTube en als podcast gedeeld. Het was een goed voorbeeld van de samenwerking tussen het agrarisch onderwijs en de agrarische sector. Dit jaar waren Martin van den Berg vanuit Van Hall Larenstein, Dirk Duijzer, voorzitter De Week van Ons Eten, vanuit Aeres Barneveld en Jaap Bond vanuit de HAS Green Academy te gast. In totaal bereikten de uitzendingen meer dan 25.000 mensen.

Op zaterdag 12 oktober vond de Ontmoet de Boer Dag plaats, met diverse activiteiten door het hele land. Zo gingen de Duinboeren op vrijdag al met de trekker naar het centrum van Den Bosch om het gesprek aan te gaan met het publiek en kaas en aardappelen voor de kostprijs aan te bieden. Zaterdag was het de beurt aan 10 locaties in Nederland, waar Nieuwe Buren kookten met lokale producten. ‘s Avonds gingen boeren, Nieuwe Buren en lokale inwoners en bestuurders met elkaar aan tafel. Daarnaast werden er diverse fietsroutes georganiseerd langs mooie ondernemingen, en in Assen konden mensen deelnemen aan Van Riek tot Vork. Via een koptelefoon leerden ze het verhaal achter het voedsel kennen, begeleid door de boer zelf.

Gedurende de hele week werden er ook de Waarde-Ringen uitgereikt in de provincies. Deze onderscheiding is voor drie mensen per provincie die zich het afgelopen jaar bijzonder hebben ingezet om de verbinding tussen boer, tuinder of visser en burger te versterken. In Drenthe werd de Waarde-Ring uitgereikt op een boerderij, terwijl in Gelderland een feestelijk gala werd georganiseerd voor alle genomineerden en hun partners.

Naast deze hoogtepunten vonden er door het hele land nog veel meer activiteiten plaats. Zo werden er proeverijen georganiseerd in supermarkten, waar boeren het verhaal achter hun producten vertelden, waren er congressen, open dagen, markten, etc. Om enkele voorbeelden te noemen: de gemeente Altena zorgde gedurende de hele week voor leuke activiteiten voor kinderen, zoals stempelkaarten en open dagen, in de Beemster werd een boerenmarkt georganiseerd met een Tour de Boer, Smaaklessen stelde vouchers beschikbaar voor scholen om met kinderen te koken en hen bewust te maken van gezonde, lokale voeding. De Week van Ons Eten 2024 was een week die niet alleen de smaakpapillen prikkelde, maar ook het bewustzijn over de waarde van ons voedsel en de verbinding tussen boeren, telers, vissers en consumenten versterkte. Met een breed scala aan activiteiten en een grote betrokkenheid van het publiek, is de Week van Ons Eten 2024 opnieuw een groot succes geworden!

Laatste nieuws