De maaltijd van morgen - maart 2023

In het programma circulair voedselsysteem gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werken we aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

Keverbanken en bloemenblokken werken!

Keverbanken en bloemenblokken verhogen biodiversiteit in landbouwgebied aanzienlijk. Dat is een uitkomst van het Interreg ‘PARTRIDGE’-project (patrijzenonderzoek) in Altena. ‘Zowel de aantallen als de diversiteit aan insecten zijn hoger in en rondom keverbanken en bloemenblokken. Ook akkervogels hebben daar enorm baat bij’, aldus Fien Oost van Brabants Landschap. Keverbanken en bloemenblokken zijn daarom als maatregel in het ANLb opgenomen. Agrarische ondernemers in het leefgebied ‘open akkerlandschap’ kunnen er nu gebruik van maken. In Altena coördineert het Collectief ANB-West-Brabant het ANLb via de gebiedscoördinator. Voorzitter Minette Straver: 'De deelnamebereidheid in Altena voor dit soort maatregelen is hoog. Mooi om dit te zien!'

Lees hier de volledige nieuwsbrief!

Gemeente Altena

Op 1 januari 2019 is de gemeente Altena ontstaan door een fusie van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Qua oppervlakte zijn we één van de grootste gemeente van Noord-Brabant. Gemeente Altena heeft 21 kernen waarin ruim 56.000 mensen wonen en werken. We zijn bij uitstek een groene gemeente waar landbouw en natuur elkaar afwisselen. Maar, vergis je niet, in Altena ligt ook één van de grootste (reparatie)binnenhavens van Europa, is transport een belangrijke bedrijfstak en met het prachtige natuurgebied de Biesbosch en vestingstad Woudrichem zijn we ook voor de toerist een aangename gemeente. De gemeente Altena zit vol ambitie! Programma circulair voedselsysteem Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld en geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit. Hier werken we met veel verschillende partijen aan, vanuit onderwijs, ondernemers, organisaties én overheid. Het programma circulair voedselsysteem is een samenwerkingsprogramma. Met concrete acties werken meerdere partijen aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam. Dat is de kracht van Altena! Lees meer over het programma circulair voedselsysteem.