Naast koffie en energiedrankjes is er nu een nieuw alternatief voor je dagelijkse cafeïne: Mojo Maté. De startup van jeugdvrienden Lars van Kranenburg (26) en David Damman (26) kondigt met trots aan dat hun kleurrijke, natuurlijke maté drankjes nu verkrijgbaar zijn in maar liefst 1200+ Albert Heijn-winkels in Nederland en België, in de smaken Original en Passionfruit. Bovendien kun je ook onderweg een Mojo Maté scoren, bij ruim 170 AH To Go-locaties.

De vrienden ontdekken maté twee jaar geleden, tijdens het backpacken door Zuid-Amerika. Waar in Europa een koffie-cultuur heerst, wordt er in Argentinië en Brazilië voornamelijk yerba maté thee gedronken. Ook in Europa groeit de populariteit van maté al een tijdje, door de unieke smaak en natuurlijke boost die je er van krijgt. Mojo Maté wil deze trend ook in ons land voortzetten. De samenwerking met Albert Heijn is dan ook een belangrijke mijlpaal voor de startup, waarmee ze heel Nederland kennis willen laten maken met hun maté.

Wat is Mojo Maté?

Mojo Maté heeft een bijzonder frisse smaak, ietwat vergelijkbaar met ijsthee, maar dan met evenveel cafeïne als een kop koffie. De sprankelende, functionele drankjes zijn laag in calorieën en helemaal biologisch. Mojo Maté gebruikt namelijk alleen ingrediënten van goede oorsprong. Met als basis de biologische maté, waarbij ook fair-trade lonen worden betaald aan de lokale werknemers. Waarom? Dat vinden de vrienden niet meer dan normaal, anno 2024. ”Wij zijn een nieuwe generatie, met nieuwe standaarden”.

Het merk wil met de felle kleuren en vrolijke branding creativiteit en positiviteit uitstralen. “Je moet een glimlach krijgen als je er naar kijkt, als je een Mojo Maté drinkt en daarna als je ziet waar het merk voor staat. Good vibes, daar willen we voor zorgen. Met Albert Heijn als nieuwe partner, gaat dat zeker goed komen!” Aldus David Damman. “Als je ergens goede dingen in stopt, krijg je er ook goede dingen uit. In ons geval is dat, letterlijk, goede energie.” vult Lars van Kranenburg aan.

Van backpacken naar innovatieve startup

Het avontuur begint na het ontdekken van maté tijdens het backpacken in Argentinië. De jongens raken geïnspireerd en besluiten wat maté mee naar Nederland te nemen. Na een periode van experimenteren, ontwikkelen ze de receptuur voor hun maté drankjes. In maart 2022 vullen ze de eerste drankjes met de hand bij een lokale craft brouwerij in Zaandam. Hier werken ze, ondersteund door vrienden, dagen lang in de fabriek. Van 8:00 tot 20:00 wordt elke fles - stuk voor stuk - door de machine gehaald, gelabeld en gedopt. Elke Mojo Maté gaat minstens 5 keer door iemands handen voordat ze in een doos belanden. Na een dag hard werken hebben ze 3.000 flesjes, klaar voor de verkoop. Met een koeltas over de schouder, stappen ze bij trendy horeca in de Randstad binnen. Al snel begint het balletje te rollen.

Twee jaar later zijn ze terug in Zaandam, niet meer om zelf flesjes te vullen, maar bij het hoofdkantoor van de grootste supermarktketen van de BeNeLux. Mojo Maté is vanaf deze week beschikbaar in ruim 1200 Albert Heijn-winkels in Nederland en België.

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!