Biet, biet, biet…. We eten ‘m liever niet….. Doodzonde! De eerste editie van het eetatelier staat in het teken van Buitengewone bieten. Bieten hebben soms een beetje een stoffig imago en veel mensen weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Maar bieten komen in vele kleuren en smaken en zijn veelzijdige groenten waar je alle kanten mee op kunt! De smaak van bieten varieert afhankelijk van de manier van koken en de bereiding; je eet ze rauw, gekookt, geroosterd, gestoomd, gepureerd, als soep, salade, chips, ingemaakt of als juice.

Ben je klaar om je te laten verrassen door de rijkdom van bieten? Direct van Flevolandse bodem en bordevol voordelen voor je gezondheid. Zo barsten ze van de vezels en kalium. Ook bevatten ze veel antioxidanten, dit zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

 

PRIJS

Deelname aan de workshops is gratis. Het enige wat je hoeft te doen, is je favoriete recept meebrengen waarin het lokale product voorkomt.

 

BUITENGEWONE BIETEN

Altijd al benieuwd geweest naar de diverse smaken van Flevolandse bodem en een goed gesprek met een boer aan de eettafel? Dan zit je goed bij het Eetatelier: ontmoet, kook en eet samen met buurtbewoners, chef en boeren. 

Voor deze buitengewone bieten editie maken we kennis met de bieten en werkwijze van Bio Brass, de Bieten Club én Martin Topper van Zonneheerdt.

Koop je biologische broccoli, boerenkool of bieten in de supermarkt? Dan is de kans groot dat je de producten van Bio Brass op je bord hebt gehad. Een op de twee biologische broccoli’s en bloemkolen en de meeste bieten in het winkelschap komen van het land van Bio Brass rond Zeewolde. Bio Brass is ontstaan ​​vanuit de wens van 4 teeltbedrijven om bieten-, bloemkool-, broccoli- en slasoorten efficiënter te telen. In een cycli van minimaal 6 jaar telen ze er tal van gewassen. Elk jaar groeit op elk stuk land een andere groente. 

Bio Brass is ook onderdeel van De bietenclub. Een in 2023 gelanceerd platform dat bestaat uit telers, groenteveredelaars en verwerkers van bieten. Dit samenwerkingsverband is tot stand gekomen om de rode biet vanuit de hele keten top of mind te maken bij de Nederlandse consument. Daarnaast wil de Bietenclub met de biet een praktisch en concreet antwoord geven op maatschappelijke issues op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Nog z’n prachtig Flevolands akkerbouw bedrijf is Zonneheerdt van Martin Topper. “Wat is de echte smaak van groente?” Die vraag is een belangrijke gedachte achter Zonneheerdt. Hij verbouwt onder meer ‘groente van weleer’, zoals gekleurde wortelen en bietjes. Met pure smaken. “We variëren veel te weinig in de keuken qua groenten en daardoor verliezen we het gevoel voor smaak.” 

Als trotse 3e generatie boer op hun familiebedrijf in Dronten, verbouwt Topper vijf verschillende soorten kroten (bieten); rode, witte, Carillion, Chioggia en gele korten. Ken jij ze allemaal?

HET EETATELIER ontdek je buurt

Hoe goed ken jij jouw buurt? Ken je de mensen en de smaken die jouw omgeving vormgeven? Ontmoet, kook en eet samen met buurtbewoners in het Eetatelier. Meld je aan voor één van de drie kookworkshops, waarbij we samen de keuken induiken op een unieke locatie in de buurt. Elke workshop draait om een lokaal product, waarbij we recepten uit de buurt verzamelen en ontdekken

hoe lokale ingrediënten en eettradities elkaar versterken.

 

 

Locatie

Locatie
Espresso Grand Cafe, Almere Duin
Marinaweg 161
1361 AH Almere
Flevoland

Details

Naam event
Eetatelier#1 Buitengewone bieten
Datum
vr 21 juni 2024 17:30 – 19:30
Locatie
Espresso Grand Cafe, Almere Duin
Marinaweg 161
1361 AH Almere
Flevoland
Thema
De toekomst van ons voedsel, De weg van ons voedsel, Gezonde Leefstijl
Doelgroep
Consumenten
Toegang
gratis

Aan agenda toevoegen

Stichting 'n Wilde Keuze

Wist je dat er onderwater tropisch fruit te vinden is? En truffel? En sperzie- boon? KOM KIJKEN, LUISTEREN, PROEVEN en RUIKEN in het Voedselmuseum 'n Wilde Keuze. Ontdek de verschillende smaken van zeewier, luister naar de geluiden van planten, ontdek voedsel als medicijn, plant een zaadje voor een toekomstige bezoeker en nog veel meer. Wat we eten en hoe we eten is contant in beweging. In het Voedselmuseum staan we stil bij de waarde die eten heeft voor jouw en voor de wereld. Voor het tweede seizoen staat deze pop-up tentoonstelling op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis in Almere Poort. Het Voedselmuseum is een initiatief om kunstenaars, ontwerpers, landbouwproducenten, ondernemers, experts en studenten samen te brengen om de werelden die achter ons bord schuilgaan tentoon te stellen.   Waarom een voedselmuseum? Het Nederlandse voedsellandschap is aan verandering toe. Het verdienmodel wat na de Tweede wereldoorlog werd ingezet, gedreven op de slogan ‘nooit meer honger,’ loopt tegen zijn grenzen aan. Boereninkomens staan al jaren onder druk, landbouwpraktijken zijn niet duurzaam, we eten minder gezond dan we zouden moeten en we zijn niet voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws is dat de oplossingen voor een andere wereld niet alleen mogelijk zijn, maar dat de beginselen ervan al bestaan. Als we maar weten hoe en waar we moeten kijken. Om via deze positieve ontwikkelingen onze voedselsysteem te laten kantelen, hebben we nieuwe verhalen nodig, en die verhalen maken we samen.