Tijdens de Week van ons Eten stellen enkele boeren hun bedrijf en land open om te laten zien hoe zij met duurzaam met hun bodem omgaan. Zij geven daarbij praktische informatie over hoe zij het aanpakken, welke resultaten zij behalen en wat dat betekent voor hun bedrijfsvoering, de bodem en de landbouwtransitie. Deze pioniers op het gebied van duurzaam bodembeheer in de gemeente Altena nemen je op 9 oktober mee het land op om te laten zien hoe zij zorgen voor gezond voedsel voor mens en dier. Kom je ook? 
 
Proefopstelling Kopros
Op 9 oktober bezoeken we de bodem bij boeren Gerrit Schouten en Johannis de Lorm. Zij vertellen meer over hun proefopstelling en toepassing van het middel Kopros. Kopros is een microbiologische oplossing die toegevoegd wordt aan de mest. Daarmee leidt het tot een effectieve reductie van de ammoniakemissies en bevordert de diergezondheid en bodemvruchtbaarheid met lagere voerkosten tot gevolg. Boeren Gerrit en Johannis nemen ons mee in de bewezen status van het middel, het experiment voor het meten van het effect op de bodemvruchtbaarheid en de uitdagingen waar zij nog voor staan.
 
Datum: woensdag 9 oktober
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
 
Locatie:
Broekgraaf 10A 
4286 LW ALMKERK
 
Hoe het bodemleven onze planten helpt
In de week van ons eten organiseren de gemeente Altena en ZLTO samen de bijeenkomst Hoe het bodemleven onze planten helpt. Stefan Nieuwenhuijsen (SoilGecko) legt je graag uit wat bodemleven eigenlijk is en wat de voordelen zijn van een goed werkend bodemvoedselweb. Daarna neemt Bartje de Gouw (Melkveehouderij Hank) je mee in de bedrijfsvoering op zijn biologisch bedrijf en hoe belangrijk een gezonde bodem voor hem is. Op het bedrijf loopt een proef met het actief toedienen van bodemleven aan kruidenrijkgrasland, waarvan de tussentijdse resultaten gedeeld worden.
 
Datum: woensdag 9 oktober
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
 
Locatie:
Melkveehouderij Hank
Kalversteeg 1
4273 LL HANK
 
Ben jij agrarisch ondernemer, veehouder of gewoon geïnteresseerd wat een vitale bodem voor jouw planten, gewassen en bedrijf kunnen betekenen? Kom dan langs op 9 oktober. Aanmelden kan via email of telefoon:

Locatie

Locatie
Op locatie
Noord-Brabant

Details

Naam event
Bezoek de Bodem
Datum
wo 9 oktober 2024 10:00 – 15:30
Locatie
Op locatie
Noord-Brabant
Thema
De toekomst van ons voedsel, De weg van ons voedsel, De makers van ons voedsel
Doelgroep
Professionals

Aan agenda toevoegen

Gemeente Altena

Van 5 t/m 12 oktober is het De Week van Ons Eten. Ook in Altena. Hier hebben we alles om een toekomstbestendige maaltijd te bereiden. Die maaltijd is gezond en lekker, gemaakt met duurzame, dichtbij geproduceerde ingrediënten. Weet jij wat je eet? Ontdek het in de week van ons eten. In Altena delen we de week op in een aantal subthema’s, gericht op verschillende doelgroepen. Zaterdag 5 oktober Kindermenu - Weet wat je eet Weet jij wat je eet? Ontdek alles over eten tijdens de Week van Ons Eten op de speciale kinderdag. Verzamel zoveel mogelijk stempels en win een leuke prijs! Dinsdag 8 oktober De groene loper - Hollywoud Documentaires en dialoog. In de leukste bioscoop van Altena draaien vandaag twee documentaires. Ga na afloop in gesprek met de makers of lokale partijen die betrokken zijn bij de transitie van de agrarische sector.  Vrijdag 11 oktober Eet de maaltijd van morgen Weet jij hoe lekker de maaltijd van morgen is? Proef het vandaag in de horeca, haal de lokaal geproduceerde of plantaardige aanbieding bij de supermarkt en geniet. Wat wordt het bij jou: misschien een vegetarische vrijdag? Zaterdag 12 oktober Ontmoet de Boer Maak kennis met boeren in je eigen buurt. Ontmoet, proef en ontdek de lekkere producten die vlak bij huis verkrijgbaar zijn. Specifiek voor het netwerk volgt er natuurlijk nog meer. Op woensdag 9 oktober zijn agrarisch ondernemers welkom bij Bezoek de bodem, excursies binnen Altena die in het teken staan van de gezonde bodem en duurzaam bodembeheer. Voor donderdag 10 oktober werken we aan een conferentie over de voedseltransitie waar we samen nadenken over 'Hoe kan het anders’. Hierover later meer.    Voor meer informatie over alle activiteiten in Altena: https://www.gemeentealtena.nl/weekvanonseten