De Flevolandse brouwerij Artemis doet samen met Aeres hogeschool onderzoek naar de mogelijkheden om een unieke whisky te produceren op basis van wei. Haegens whisky is een innovatieve en “eigenweise” whisky van Flevolandse bodem.

Naast het gebruik van lokale biologisch geteelde ingrediënten, is wei een belangrijke basis voor de whisky. Wei wordt normaliter gezien als een reststroom van de kaasproductie. Onterecht volgens de oprichters van Haegens whisky die hun wei lokaal afnemen bij Kaasboederij De Polderzoom in Dronten. Wei bevat allerlei soorten (melk)suikers, aminozuren en mineralen die conventionele grondstoffen mogelijk kunnen vervangen. Naar verwachting wordt het onderzoek in april 2022 afgerond.

FlevoCampus

n januari 2017 is de Flevo Campus geopend: dé wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken voor de toekomst. Onder het dak van de Flevo Campus brengt Almere studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe we voedselvoorziening in groeiende steden kunnen veranderen en vernieuwen. Flevo Campus is een samenwerkingsverband tussen Aeres Hogeschool Almere, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland. De stad zelf, maar ook de daaromheen liggende regio speelt daarin een belangrijke rol. Almere met de ligging op het snijvlak van de metropoolregio Amsterdam aan de westkant en het agrarische productielandschap van Flevoland aan de oost- en noordkant is de plek waar deze samenwerking goed getoond maar vooral ook getest kan worden. De Flevo Campus is daarbij de verbinder tussen onderzoek, onderwijs en ondernemen, om te komen tot nieuwe slimme ontwikkelingen