Vrijdag 3 juni werd de save the date van de tweede editie van het Plant the Future diner verstuurd. Nog geen dag later was het diner, dat plaatsvindt in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, uitverkocht. Het diner zet de ‘eiwittransitie’ – de transitie naar een 60/40 verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten in ons eetpatroon – centraal. Op 13 oktober gaan vertegenwoordigers uit wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven, agrariërs, landelijke en regionale overheden, politiek en NGO’s met elkaar in gesprek hoe we ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’ kunnen maken. Tijdens een volledig plantaardig diner bespreken dé relevante stakeholders in de eiwittransitie wie welke rol heeft in de noodzakelijke verschuiving naar minder dierlijk en meer plantaardig in ons eetpatroon.

PLANTAARDIG HET NIEUWE NORMAAL
Het Plant the Future diner is onderdeel van de campagne Plantaardig het Nieuwe Normaal. Doel is een omslag in de verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten van 40/60 naar 60/40 in 2030, en 50/50 in 2025. Inmiddels is Minister Staghouwer in de voedselevaluatie brief gekomen met een helder doel: een 50/50 verhouding in ons eetpatroon. Nu is het zaak om tot concrete invulling te komen van het inmiddels gestelde doel door de politiek. Dit jaar willen we tijdens het diner komen tot die concrete invulling.

UITBREIDING AANTAL TAFELS EN RESERVELIJST VANWEGE SUCCES
Net als in 2021 is het diner uitverkocht voor de officiële uitnodiging uitgestuurd is. Echter dit jaar is er nog geen dag overheen gegaan. De belangstelling die veel groter is dan de zaal, maakt dat Transitiecoalitie Voedsel met Nieuwspoort verkent of uitbreiding mogelijk is. Organisaties worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden voor de reservelijst.

EIWITTRANSITIE LEEFT
De belangstelling voor het diner, zegt iets over hoe het onderwerp leeft: “Eiwittransitie is niet langer een ondergeschoven kindje. Er is een eerste wethouder eiwittransitie in Nederland, Minister Staghouwer heeft een doel gesteld t.a.v. de verhouding dierlijke / plantaardige eiwitten in ons eetpatroon en het grote bedrijfsleven spreekt zich uit over ‘willen bijdragen aan de noodzakelijke verschuiving in ons eetpatroon’. Wat nu nodig is, is dat we met de juiste spelers het gesprek voeren hoe we elkaar kunnen versterken en de eiwittransitie versnellen. Want met de grote impact van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten, is een omslag hard nodig.” aldus Natascha Kooiman, initiatiefnemer van het diner en kwartiermaker bij Transitiecoalitie Voedsel.

ORGANISATIE
Het Plant the Future diner is een initiatief van Transitiecoalitie Voedsel in samenwerking met Nieuwspoort en The Farm Kitchen en wordt het mede mogelijk gemaakt door BO Akkerbouw en Tasty Basics.


OVER HET DINER
Het Plant The Future diner is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel in samenwerking met Nieuwspoort en The Farm Kitchen en wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsoren BO Akkerbouw en Triodos. Dit diner vindt plaats tijdens de Dutch Food week op 13 oktober.

OVER DE TRANSITIECOALITIE VOEDSEL
Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Door krachten te bundelen werken we aan oplossingen die zorgen voor een landbouw-en voedselsysteem waarin duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie en truecost/trueprice centraal staan. Twee van de vier speerpunten van TcV zijn een gezonde voedselomgeving en de eiwittransitie. Dat betekent meer plantaardig en minder dierlijk in het aanbod en de promotie van voedselaanbieders en in ons eetpatroon, conform de Schijf van Vijf.

Transitiecoalitie Voedsel

NIEUWE OPLOSSINGEN VOOR HET LANDBOUW- EN VOEDSELSYSTEEM De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. We werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. De situatie is urgent en het spel groener spelen is niet de oplossing. We streven naar een transitie. Naar nieuwe spelregels die zorgen voor een landbouw- en voedselsysteem waarin duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie en truecost/trueprice centraal staan.