Verspillingsvrije Week 2022 inspireert Nederland tot een simpele daad voor een beter klimaat

Lunchen met pasta van gister of een tosti maken van dat laatste sneetje brood. Nederlanders zijn dol op restjes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Van de ruim 1500 ondervraagden vindt 9 op de 10 het belangrijk om restjes op te eten. Driekwart zegt dit altijd of meestal te doen. De meeste mensen zijn dus lekker bezig met restjes. Toch valt er nog veel winst te behalen: als consumenten thuis allemaal een week lang geen voedsel verspillen, scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden. Tijdens de Verspillingsvrije Week van 12 t/m 18 september komt heel Nederland in actie om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Een simpele daad voor een beter klimaat.

Onbewust te veel koken is de belangrijkste reden waarom mensen restjes overhouden (33%). Als restjes wel worden weggegooid, is dit vooral omdat er te weinig over is om te gebruiken in een andere maaltijd (43%). Tijdens de Verspillingsvrije Week inspireert Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om toch iets lekkers te maken van die paar laatste aardappelen, overrijpe tomaten of broodkorstjes. Zo deelt een aantal bekendere Nederlanders, waaronder Eric Corton, Yvette van Boven en Saskia van TheGreenlist.nl, hun favoriete restjesrecepten in het gratis te downloaden receptenboekje op verspillingsvrijeweek.nl.

Warm je restjes op, niet de aarde
De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn volgens de respondenten: het milieu en klimaat (29%), “voedsel weggooien doe je niet, dat hoort niet” (28%) en “het is goedkoper om alles te gebruiken” (24%). Daarnaast beaamt 6 op de 10 dat het voorkomen van voedselverspilling een belangrijke oplossing voor het klimaat is.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. Eten en drinken dat wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, koud gehouden, warm gemaakt en verpakt. We stoppen enorm veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen. Het is dus een hele serieuze boodschap, maar in de campagne kiezen we bewust voor een luchtige en inspirerende toon. Warm je restjes op, niet de aarde. Je kunt er direct mee aan de slag en iedereen kan een bijdrage leveren.”

Verspillingsvrije Week 2022
Van 12 tot en met 18 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de vierde Verspillingsvrije Week. In deze week wordt heel Nederland geïnspireerd om restjes niet te vergeten en ze op te eten en vinden er activiteiten plaats door het hele land. Zo worden de receptenboekjes uitgedeeld op stations in grote steden, verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools en besteden diverse landelijke cateraars aandacht aan het onderwerp. Ook het onderwijs doet volop mee: basisschoolleerlingen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een posterwedstrijd rondom het voorkomen van voedselverspilling en de HBO Zero Food Waste Challenge gaat van start. Kijk voor meer info op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Over Samen Tegen Voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo minder voedsel verspillen, van grond tot mond. Dragende organisaties van de stichting: Food Tech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, Voedingscentrum en Wageningen University & Research. Voedingscentrum organiseert de Verspillingsvrije Week namens de stichting.

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!