Woensdag gehaktdag
Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de jaren ’50 en ’60, toen veel mensen op maandag en dinsdag kliekjes aten en op woensdag vers vlees, vaak gehakt, op tafel kwam – een betaalbare keuze en bovendien een manier om het hele dier te benutten. De gedachte erachter sluit goed aan bij de thema’s van De Week van Ons Eten. Gehakt is immers bij uitstek een product dat het mogelijk maakt om ook restdelen van het dier op een smakelijke manier te verwerken.

Toekomst
Die gedachte sluit anno nu naadloos aan bij de maatschappelijke thema’s als voedselverspilling, vierkantsverwaarding en circulaire voedselproductie. Door deze historische waarde opnieuw te activeren, biedt ‘Woensdag gehaktdag’ de kans om het verhaal van ons eten te vertellen – vanuit traditie én toekomstgerichtheid.

Woensdag Gehaktdag: vlees als onderdeel van een duurzame voedseltoekomst 

Woensdag Gehaktdag. Hiermee geeft Nederland Vleesland geven we vlees – en specifiek gehakt – een herkenbare én inhoudelijk onderbouwde plek in de voedselagenda.

Waarom dit relevant is:

  • Vlees heeft een rol in een duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon, mits verantwoord geproduceerd én geconsumeerd.
  • Gehakt staat symbool voor circulariteit – het benutten van het hele dier, met minder verspilling en meer waardering voor herkomst en vakmanschap.
  • We vergroten het inzicht in de vleesketen, van boer tot bord, en brengen maatschappelijke thema’s zoals betaalbaarheid en voedselzekerheid onder de aandacht.

 

Met Woensdag Gehaktdag zetten we educatie, transparantie en samenwerking centraal. Zo leveren we vanuit de vleessector een bijdrage aan beleidsdoelen op het gebied van duurzame landbouw, kringloop denken en gezonde voeding.

 

  • Vlees is niet het probleem – maar juist een onderdeel van de oplossing.
  • Vanaf nu: elke woensdag bewust kiezen voor goed, eerlijk en verantwoord vlees.