Carbon farming verbindt lokale boeren en bedrijven voor klimaat en bodem

Maandagmiddag 20 december 2022 was de start van een bijzonder project. 4 boeren, 2 ondernemers, ZLTO en de gemeente Altena tekenden overeenkomsten om de komende jaren te werken aan het vastleggen van CO2 in landbouwgrond: carbon farming. Het idee: boeren passen maatregelen toe die zorgen voor meer organische stof in de bodem. Daardoor wordt er meer koolstof opgeslagen in de bodem. Goed voor het klimaat, en voor de bodem zelf. Die is beter bestand tegen weersextremen en de biodiversiteit neemt toe.

Lokale bedrijven steunen 'koolstofboeren'

Het binden van ruim 300 ton CO2 op boerenland de komende 5 jaar gaat in samenwerking met lokale bedrijven Hakkers en Iveco Schouten. Zij ondersteunen 4 ‘koolstofboeren’ Landbouwbedrijf Straver (Almkerk), VOF Vermuë – Kivits (Hank), De Graaf VOF (Nieuwendijk) en landbouwbedrijf Van der Schans (Drongelen). Naast het compenseren van een deel van hun eigen CO2 uitstoot, leveren de bedrijven hiermee een positieve bijdrage aan hun leefomgeving.

Koplopers

Wethouder Roland van Vugt prees de boeren en bedrijven die hun nek uitsteken en deze pilot aangaan. “Ik ben trots op deze koplopers. Op de verbinding die hierdoor ontstaat. Als gemeente ondersteunen wij dit van harte. Ik hoop dat nog meer ondernemers aanhaken.”

Eerste gemeente

Altena is de 1e gemeente die deelneemt in een dergelijk project. Onder andere door te helpen bij financiering en inzet van haar netwerk.

Meer bedrijven

Er is nog ruimte voor extra bedrijven in Altena om aan te sluiten. De koolstofboeren kunnen zo’n 1000 ton CO2 vastleggen in 5 jaar. En er staan nog meer koolstofboeren klaar om mee te doen.

Meer info: Go 2 Positive

Gemeente Altena

Op 1 januari 2019 is de gemeente Altena ontstaan door een fusie van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Qua oppervlakte zijn we één van de grootste gemeente van Noord-Brabant. Gemeente Altena heeft 21 kernen waarin ruim 56.000 mensen wonen en werken. We zijn bij uitstek een groene gemeente waar landbouw en natuur elkaar afwisselen. Maar, vergis je niet, in Altena ligt ook één van de grootste (reparatie)binnenhavens van Europa, is transport een belangrijke bedrijfstak en met het prachtige natuurgebied de Biesbosch en vestingstad Woudrichem zijn we ook voor de toerist een aangename gemeente. De gemeente Altena zit vol ambitie! Programma circulair voedselsysteem Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld en geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit. Hier werken we met veel verschillende partijen aan, vanuit onderwijs, ondernemers, organisaties én overheid. Het programma circulair voedselsysteem is een samenwerkingsprogramma. Met concrete acties werken meerdere partijen aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam. Dat is de kracht van Altena! Lees meer over het programma circulair voedselsysteem.