Melkveehouder Erik Back uit Lutten is donderdag 30 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023. Back ontving de prestigieuze prijs uit handen van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aan de prijs is een cheque verbonden van €12.500. Akkerbouwers Lars, Martijn en Stefan Flikweert uit Ouwerkerk zijn verkozen tot de Beste Food&Agri Start-up 2023.

Erik Back gaat naar huis met de prijs ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023’. De jury omschrijft Erik Back niet als een man die wacht. Hij begint, en komt ergens terecht. Hij kent de kanalen, routes en vindt financiering. Back is een multifunctionele, zakelijk ondernemer met gevoel voor traditie en tegelijkertijd maatschappelijke trends. Hij heeft oog voor de omgeving.

Back kreeg groen licht van gemeente Hardenberg voor zijn plannen voor ontwikkeling van een circulair bedrijf in het Sallandse coulissenlandschap. In 2018 startte hij met mestvergisting. Zijn hoofd zit nog vol ideeën, zoals voor verwaarding van digestaat. Reststroom CO2 stimuleert de groei van eendenkroos in een overkapte vijverkas. Het eiwitrijke kroos wordt in voer vermengd. In een nieuw ontwikkelde ronde potstal met vloerkoelsysteem mest hij de kalveren. Het vlees zet hij met een eigen merk in een eigen winkel af.

John en Johanna Huiberts van Huiberts Biologische Bloembollen kregen de meeste stemmen van het publiek. Zij ontvingen de Publieksprijs met een cheque van €2.500

Lars, Martijn en Stefan Flikweert uit Ouwerkerk zijn verkozen tot de Beste Food&Agri Start-up 2023. De verkiezing tot beste start-up is nieuw.

Flikweert Vision Technologies ontwikkelde een optische sorteermachine voor (poot)aardappelen die zichzelf via artificial intelligence verbetert. De akkerbouwers willen met de Quality Grader voedselverspilling terugdringen. Flikweert Vision Technologies ontvangt €2.500.

Bron: agrarisch ondernemer

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!