Het huidige politiek maatschappelijke klimaat draagt niet bij aan een versnelling van de landbouw- en voedseltransitie. Toch zijn er visies en inspirerende praktijkvoorbeelden die hoop geven. Hoe nu verder?

Willem Lageweg, directeur Transitiecoalitie Voedsel: “Bij grote veranderingen spelen sociaal culturele factoren vaak een doorslaggevende rol. Dat zien we te veel over het hoofd. Vraagstukken als identiteit, zelfbeschikking en participatie van de mensen die het moeten doen worden vaak zwaar onderschat. Dat vraagt om een meer mensgerichte benadering en andere taal.”

Tijdens de ledendag van de Transitiecoalitie Voedsel staan deze sociaal culturele aspecten van transities centraal. Met o.a. de volgende bijdragen:

Anders eten. Dalila Sayd (kok en transitiedoener op het gebied van eten) vertelt hoe je sociaal culturele barrières kunt overwinnen om in gewone gezinnen gezond eten vanzelfsprekend te maken

• Anders boeren. Marije Klever (bestuursvoorzitter BoerenNatuur) licht toe hoe boerencollectieven gebiedsgericht werken aan het belonen van grote groepen boeren voor hun ecosysteemdiensten

• Anders sturen. Frederike Praasterink (lector future food studies HAS Green Academy) geeft een update van het wetenschappelijke onderzoeksprogramma Naar een Duurzaam Voedselsysteem. En Rianne van Zandbrink (vm projectleider eiwittransitie TcV, nu onderzoeker WUR) vertelt vanuit haar agrarische achtergrond over de boer en de consument aan het roer.

• Lancering van het boek 'naar een landbouw voor iedereen', het levensverhaal van bioboer Piet van IJzendoorn

• Tevens zijn er enkele inspirerende praktijkvoorbeelden van gedragsverandering bij gewone mensen en gangbare boeren waarbij identiteit, zelfbeschikking en participatie centraal staan.

 

Om de opgedane inzichten te laten bezinken, sluiten we de dag af met een gezellige plantaardige netwerkborrel.

Locatie

Locatie
HAS Green Academy
Onderwijsboulevard 221
5223 DE 's-Hertogenbosch
Noord-Brabant

Details

Naam event
TCV Ledendag
Datum
do 19 september 2024 13:00 – 17:30
Locatie
HAS Green Academy
Onderwijsboulevard 221
5223 DE 's-Hertogenbosch
Noord-Brabant
Thema
De toekomst van ons voedsel
Doelgroep
Professionals
Toegang
voor leden gratis

Aan agenda toevoegen

Transitiecoalitie Voedsel

NIEUWE OPLOSSINGEN VOOR HET LANDBOUW- EN VOEDSELSYSTEEM De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. We werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. De situatie is urgent en het spel groener spelen is niet de oplossing. We streven naar een transitie. Naar nieuwe spelregels die zorgen voor een landbouw- en voedselsysteem waarin duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie en truecost/trueprice centraal staan.

Meer van Transitiecoalitie Voedsel

Meer bekijken