Lokale producten tegen eerlijke prijzen, verdienen aan voedselbossen en verwaarden van geitenbokken; vooruitstrevende voedsel ideeën uit de regio Twente Achterhoek.

Hoe krijg je lokaal voedsel zo eenvoudig mogelijk en tegen een eerlijke prijs bij de consument? Lekker en gezond koken met lokale producten op een eenvoudige wijze, hoe kunnen we dat organiseren? Wat kan een voedselbos betekenen voor de agrariërs in de regio? En hoe zetten we een transitie in gang voor geitenbokjes, van waardeloos naar waardevol? Tijdens de finale van Rabo Food Forward voor de regio Twente Achterhoek gaven vier teams antwoord op deze voedselvraagstukken. Elk initiatief kan rekenen op een cheque voor een advies/coach om hun plannen verder gestalte te geven. Daarnaast mogen alle teams hun idee pitchen bij de Adviesraad Banking4Food Twente Achterhoek. Vanuit de Adviesraad, die bestaat uit leden van de Rabobank, wordt er bijgedragen met kennis, netwerk en/of een financiële bijdrage.

Twente Achterhoek
In maart startte een groep Twentse en Achterhoekse ondernemers uit de voedings- en agrarische sector met het programma Rabo Food Forward. Een programma dat heel Nederland aan heeft gedaan en waar Rabobank samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoeken voor het uitdagende voedselvraagstuk. Het doel; uitdagingen in de regio om te zetten naar concrete ideeën en duurzame voedseloplossingen.
In de aanloop naar de Zwarte Cross presenteerden op donderdagmiddag 14 juli de vier genomineerde Twentse en Achterhoekse teams hun cases aan een groot publiek en vakexperts, bestaande uit: Joris Lohmann (directeur Food Hub), Pytsje Verveld (projectmanager Oost NL) en Maurits Steverink (eigenaar True Food). Zij beoordeelden de projecten op verschillende criteria, zoals relevantie voor de voedseluitdagingen vandaag, vernieuwendheid en levensvatbaarheid. Deze cases moeten bijdragen aan duurzame voedseloplossingen in de regio Twente Achterhoek. De teams willen met de presentatie ook interesse wekken bij kennis-, netwerk- en financiële partners die helpen het idee naar een next level te brengen.

De vier ideeën die aan het publiek en de jury zijn gepresenteerd:
• Naoberkrat - Het lokale maaltijdkrat van Naobers voor Naobers in de Achterhoek. Drie heerlijke recepten van de chef per week voor het hele gezin. De ingrediënten voor de gerechten zijn allemaal streekproducten van tien lokale leveranciers. Gemak, duurzaamheid en gezond eten, dat is het doel!
• Smaakmakers van Twente – Doel van de coöperatie van lokale voedselproducenten is om gemak te bieden aan de consument die niet de tijd heeft om langs alle boerderijwinkels te gaan om hun lokale producten te kopen. Oplossing is een shop in shop met streekproducten in de supermarkt.
• Vret’n van dichtbie – Door het aanleggen van voedselbossen wordt middels de kracht van de natuur en de biodiversiteit een nieuw verdienmodel voor boeren gecreëerd. Je levert voedsel van dichtbij en tevens een positieve bijdrage aan de natuur.
• De Zondebok - In de Nederlandse geitenhouderij is de man de Zondebok. Zij geven geen melk en worden als overbodig gezien. De missie is om de bok de waarde te geven die hij verdient. Het idee is dit te realiseren middels een vergunningsvrije pop-up stal die een oplossing biedt voor het ruimtegebrek op het erf en het verwerken van bokkenvlees in hoogstaande producten.

Alle ideeën worden uitgebreid toegelicht in onderstaande video’s:
Naoberkrat: https://youtu.be/ySMhsZ3qGZY
Smaakmakers van Twente: https://youtu.be/9eXbCx5yWuE
Vret’n van dichtbie: https://youtu.be/t9fGgGijiLw
De Zondebok: https://youtu.be/8siKTPMWjos

Samen versnellen wij voedseloplossingen
Zowel het produceren als het consumeren van voedsel moet verduurzamen willen we in 2050 voldoende voedsel hebben voor iedereen. Daarom is Rabobank gestart met het programma Rabo Food Forward. Dit wordt georganiseerd door heel Nederland en heeft als doel een nationale beweging te starten naar een duurzamere toekomst van ons voedsel. Rabobank doet in 14 regio’s onderzoek naar de kansen en bedreigingen in de Food & Agri sector en jaagt initiatieven aan die duurzame oplossingen en innovaties zijn voor het voedselvraagstuk van morgen. Dit kan je niet individueel oplossen en daarom brengt Rabobank de hele voedselketen samen. Van boer tot bord: ondernemers, consumenten, partners en opiniemakers.

Contact

Rabobank

Rabobank

Elke tijd en generatie kent kleine en grote uitdagingen, die je niet altijd alleen aan kunt. Op zoek naar oplossingen voor alledaagse maar soms ook moeilijke vraagstukken, wil je krachten bundelen en samenwerken.   Rabobank doet dat. Al 125 jaar. Inventieve boeren zijn er mee begonnen. Wat ze alleen niet voor elkaar kregen, is hen samen wel gelukt. Zo ontstond een coöperatie als bank. In de samenleving verankerd via haar leden.   Gestart en geworteld in Nederland, nu actief in veertig landen. Open en op de toekomst gericht. Inventief en inclusief. Wij staan voor innovatie, groei en verduurzaming van de samenleving. Het gaat ons om wat er in de samenleving speelt.   Het verduurzamen van de manier waarop we leven en werken is de uitdaging van vandaag. Daar besteden we extra aandacht en geld aan.   Samen creëren wij oplossingen waar iedereen beter van wordt. De klant, de buurt en de wereld. Dat doen we met kennis van zaken, met ons brede netwerk, met financiële oplossingen en altijd in samenspraak met mensen. Dichtbij en digitaal.   Dit alles kan alleen als de bank optimaal werkt. Robuust, state of the art en efficiënt. Een deel van onze winst investeren wij in de gemeenschap. Bij jou in de buurt voor een betere leefomgeving. Of ver weg, om boeren een eerlijke prijs te geven.   Vanuit onze coöperatieve mentaliteit werken we samen aan oplossingen die goed zijn voor jou en goed voor de wereld om je heen. Wij leren van elkaar en maken elkaar beter. Zo blijven onze klanten financieel gezond, onze dorpen aantrekkelijk, onze steden vitaal en de planeet leefbaar.   de coöperatieve Rabobank