s-Hertogenbosch, 9 september 2022 - De provincie Noord-Brabant organiseert vanaf 13 september, samen met het Koning Willem I College en stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de Brabantse Meesterchef. 25 Jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen gaan de uitdaging aan in een competitie waarin zij duurzaam gaan koken met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten staan daarbij centraal.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel: “In deze kookwedstrijd worden de Brabantse chefs van de toekomst uitgedaagd de toon te zetten voor een duurzaam menu dat bovendien lekker en gezond is. De competitie verbindt belangrijke thema’s uit ons beleidskader Landbouw en Voedsel met elkaar: voedselverspilling, duurzaamheid, gezonde voeding en regionale producten.”

Chefs van de toekomst
Vijf teams, bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten, van vier Brabantse horecaopleidingen (Koning Willem I College, Summa, De Rooi Pannen en SG De Overlaat) gaan samen de strijd aan in drie rondes. Een professionele jury beoordeelt de gerechten. Twan Musters, Onderwijsmanager voeding, gastvrijheid & uiterlijke verzorging op het Koning Willem I College: “Wij vinden het belangrijk dat we met elkaar samenwerken aan een duurzame toekomst. We spelen vindingrijk en vernieuwend met elkaar in op mooie voedselinitiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem. Bij de Brabantse Meesterchef strijden de studenten niet alleen voor de eerste plaats, maar leren de studenten ook samenwerken met studenten van andere (v)mbo-scholen. We laten zien dat (v)mbo-studenten de motor van een duurzame samenleving zijn, waar geen ruimte is voor voedselverspilling”.

Aftrap tijdens Verspillingsvrije Week 
De Brabantse Meesterchef gaat van start in de Verspillingsvrije Week, op dinsdag 13 september bij het Koning Willem I College in Cuijk. Tijdens dit eerste deel van de wedstrijd bereiden de chefs topgerechten met ingrediënten uit een ‘mystery box’ van leverancier Boerschappen. De studenten worden uitgedaagd verspillingsvrij te koken met producten die normaliter niet te vinden zijn in de supermarkt, bijvoorbeeld haantjes- of bokjesvlees of groenten met een afwijkende vorm. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We streven naar een duurzamer, circulair voedselsysteem waarin grondstoffen, van pit tot schil en van kop tot staart, zo effectief mogelijk benut worden. In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit gegeten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Des te belangrijker dat de chefs van de toekomst verspillingsvrij aan de slag gaan!”

Koken met lokale producten
De tweede ronde van de Brabantse Meesterchef op dinsdag 27 september vindt plaats bij het Summa College in Eindhoven. Voor deze ronde wordt de ‘mystery box’ samengesteld door een aantal ‘Caring Farmers’, boeren die natuurinclusieve kringlooplandbouw nastreven, ofwel produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. De uitdaging wordt deze aflevering om een menu samen te stellen op basis van alleen plantaardige ingrediënten.

Finale tijdens Dutch Food Week
Het slot van de competitie vindt plaats tijdens de Dutch Food Week, bij het Koning Willem I College in Den Bosch op dinsdag 11 oktober. Leverancier Herenboeren, een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf, vult de ‘mystery box’ met lokale en seizoensgebonden producten voor de finaleronde.

Over de Verspillingsvrije Week
Van 12 tot en met 18 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de vierde Verspillingsvrije Week. In deze week wordt heel Nederland geïnspireerd om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren.

De provincie Noord-Brabant is een van de dragende organisaties van stichting Samen Tegen Voedselverspilling én dit jaar leadpartner van Dutch Food Week.

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!